Zapach korzennych pierników i pomarańczy to zdecydowanie najbardziej świąteczny aromat. Nie wyobrażam sobie, aby mogło ich zabraknąć w moim domu. I pomimo tego, że sklepowe półki uginają się pod ciężarem wielu rodzajów pierników -od miękkich z nadzieniem, poprzez bardziej korzenne, na przypominających domowe wypieki kończąc, to poza smakiem, równie ważna jest dla mnie tradycja i wspólne pieczenie i dekorowanie z innymi domownikami.
Razem z mamą długo poszukiwałyśmy idealnego przepisu i w końcu, kilka lat temu, znalazłyśmy. Teraz jedynie staram się ulepszać technikę zdobień. Pierniki z tego przepisu są naprawdę idealne - długo świeże, niezbyt twarde, mocno korzenne i lekko kakaowe.
Razem z mamą długo poszukiwałyśmy idealnego przepisu i w końcu, kilka lat temu, znalazłyśmy. Teraz jedynie staram się ulepszać technikę zdobień. Pierniki z tego przepisu są naprawdę idealne - długo świeże, niezbyt twarde, mocno korzenne i lekko kakaowe.
Składniki:
1,5 kg mąki
0,5 kg miodu
0,5 kg cukru
0,5 kg tłuszczu
¼ szklanki mleka
3 jajka
2 cukry waniliowe
2 proszki do pieczenia
4-5 łyżeczek sody
3 paczki przyprawy do piernika
Kakao
Tłuszcz, miód, cukier, cukier waniliowy, przyprawy, kakao, rozpuścić w jednym garnku, pogotować lekko, wychłodzić. Proszek do pieczenia wymieszać z mąką. W mleku rozpuścić sodę , jajka rozmieszać i wlać do mąki, wyrobić. Dosypać trochę mąki. Odstawić na chwilę. Rozwałkować na grubość 0,5 cm, wycinać pierniczki.
Piec w nagrzanym piekarniku (150 – 180 stopni) ok. 10 minut
1,5 kg mąki
0,5 kg miodu
0,5 kg cukru
0,5 kg tłuszczu
¼ szklanki mleka
3 jajka
2 cukry waniliowe
2 proszki do pieczenia
4-5 łyżeczek sody
3 paczki przyprawy do piernika
Kakao
Tłuszcz, miód, cukier, cukier waniliowy, przyprawy, kakao, rozpuścić w jednym garnku, pogotować lekko, wychłodzić. Proszek do pieczenia wymieszać z mąką. W mleku rozpuścić sodę , jajka rozmieszać i wlać do mąki, wyrobić. Dosypać trochę mąki. Odstawić na chwilę. Rozwałkować na grubość 0,5 cm, wycinać pierniczki.
Piec w nagrzanym piekarniku (150 – 180 stopni) ok. 10 minut
Smacznie te pierniczki wyglądają, a przepis na pewno zapamiętam. ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam. :**
Przepis polecam - pieczemy z niego od lat i to zdecydowanie najlepszy jaki przetestowałam :) Pozdrawiam :*
UsuńWypróbuję ;-)
OdpowiedzUsuń