sobota, 31 stycznia 2015

FIT Oatmeal Cookie Recipe






I can’t imagine a day without  even a bit of sweetness. My favourite sweets aren’t the most FIT, so I try to find a healthy alternative. During the day I sneak cookies but…  there is no sugar, no fat, no flour in these cookies.  Just oatmeal, bran, nuts, dried fruit. With only a handful ingredients these cookies are perfect for breakfast, a snack, lunch or dessert.


My friend from the university, who was a fan of healthy eating, gave me recipe for these cookies (thanks Joanna
!). Since then, the recipe has evolved. I added other ingredients, experimented with dried fruit and additives.


In fact, you can add to your cookies anything you like the most and make something magical
:) . I recommend some of my favourite combinations:

 chocolate + peanuts + sesame
cranberry + white chocolate +  almonds
prune + dates + walnuts
banana ( blended ) + dark chocolate

You can prepare these cookies in the blink of an eye – all you have to do is mix all the ingredients together and bake.




Nie wyobrażam sobie dnia bez choć odrobiny słodyczy. Moje ulubione słodycze nie należą do najbardziej FIT, dlatego staram się znaleźć dla nich zdrową alternatywę. W ciągu dnia podjadam ciastka – ale uwaga! Bez cukru, bez tłuszczu, bez mąki, za to z płatkami owsianymi, otrębami, orzechami i bakaliami. Idealne na śniadanie, jako przekąska w ciągu dnia  czy drugie śniadanie do pracy lub szkoły. 

Przepis na te ciasteczka dostałam od mojej znajomej ze studiów, fanki zdrowego żywienia (dzięki Asia!). Od tego czasu przepis ewoluował, dodawałam inne składniki, eksperymentowałam z bakaliami i dodatkami.

Tak naprawdę możecie do swoich ciastek dodać wszystko to, co najbardziej lubicie Moje sprawdzone połączenia to:
czekolada+orzechy ziemne+sezam,
biała czekolada+żurawina+migdały
śliwka suszona, daktyle, orzechy włoskie
banan(zmiksowany) + czekolada ciemna
Ciasteczka robi się w ekspresowym tempie - wystarczy tylko wszystkie składniki wymieszać ze sobą i upiec. 



Składniki:
2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
1 szklanka otrębów
1 szklanka siemienia lnianego (zmielonego i w pestkach)
1 jajko
1 szklanka soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśnięty)
4 łyżki miodu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Cynamon wg uznania
Dodatki: gorzka czekolada posiekana ,szklanka orzechów  włoskich, orzechy ziemne , 
pestki słonecznika, rodzynki, skórka pomarańczowa, daktyle, suszone morele etc


Suche składniki wsypać do miski i wymieszać.
Do miski wbić jajko, dodać sok pomarańczowy i miód. Wszystko wymieszać.  Dodać suche składniki i dokładnie wymieszać.
Na wyłożonej papierem blaszce układać łyżka porcje masy. piec około 20 minut w 180 stopni
Smacznego
:)


ingredients:
2 cups  instant oatmeal
1 cup  bran
1 cup flaxseed (ground and the seeds)
1 egg
1 cup orange juice (the best is freshly squeezed)
4 tablespoons  honey
2 teaspoons baking powder
 ground cinnamon
Extras: chopped dark chocolate, cup walnuts, peanuts, sunflower seeds, raisins, orange peel,
dates, dried apricots etc

In a bowl, combine dry ingredients.
In another bowl, combine an egg, orange juice and honey. Next add dry ingredients and mix until well combined.
Using a spoon, drop heaping tablespoons of the dough onto the baking sheets. Bake for about 20 minutes in 180 degrees.
 
Enjoy your cookies!





4 komentarze: